BIO HAJDINA 500 g Isteni és nagyon egészséges! (lezárt)
0
Áru állapotaÚj
Kikiáltási ár598,-Ft
Aktuális ár598,-Ft Licitálok
Cikkszám: #7325480
Aukció kezdete: 2017-09-27 14:30:25
Lejár: lejárt
Mennyiség: 1 db.
Licitek: 0 db.
Kattintások: 3 db.
Garancia: Nincs
Áru helye: Győr-Moson-Sopron megye / Magyarország
Szállítás: egyedi leírás
Fizetési mód: egyedi leírás
Az eladó

99,57% pozitív

Teljes jogú eladó

Szabálytalan aukció?

Regisztrált:

8 éve és 6 hónapja

Termék leírása

BIO HAJDINA 500 g Isteni és nagyon egészséges!

 


   

Összetevők: *hajdina
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

A hajdina (pohánka) a keserűfűfélék családjába tartozik.

A hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják.

Értékes tápanyag tartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges „szív” formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.

Tápanyagtartalom (100g-ban):
Energiaérték: 1402 KJ / 335 kcal
Fehérje: 12,6g
Szénhidrát: 71g
Zsír: 2,8g

Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, foszfor, magnézium

Vitamin: B1, B2, B3, B6, E

Felhasználása:  általában kását készítenek belőle, de köretként és levesbetétként is kitűnően használható.

Lisztjéből tészta, palacsinta és kenyér is készíthető (más liszttel keverve).
Elkészítése: Javasolt a hajdinát az elkészítés előtt néhány órával beáztatni, vagy egy éjszakára, melynek hatására a szemek jelentős mértékben kb. négyszeresére dagadnak, a főzési idő pedig 20-30 percre rövidül.

 

Bár a hajdina növénytanilag valójában nem rokona a gabonaféléknek, általában mégis ide soroljuk – hiszen magját, mely lisztes, hasonlóképpen fogyasztjuk, mint a búzát vagy barnarizst. Viszont igazándiból a keserűfűfélék családjába tartozik botanikailag.

hajdina

Fogyasztását, termesztését elsősorban Ázsia középső részére vezethetjük vissza, később Japánban és Kínában vált népszerűvé (V. század), majd a középkorban eljutott Közép-Európába is mongol és török néptörzsek közvetítésével. Tengeri kereskedelem is besegített elterjedésébe: Velence, Lombardia, Dalmácia, Dél-Tirol.

Tápanyaga:

  • szénhidrát: 56-77%
  • keményítő, 17-20%
  • élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz
  • illetve hemicellulózt és lignint is tartalmaz

A hajdina a táplálkozás szerves részéhez tartozott illetve sok helyen még tartozik is. Legelterjedtebb a kása főzése e gabonaféléből, pedig a valóságban ennél sokkal színesebb a hajdinából készült finom és egészséges ételek skálája.

Hajdina gyógyhatásai

Értékes vitaminforrás, hiszen a B vitamincsoport szinte minden tagját tartalmazza. Jelentősen tartalmaz: tokoferolt (E vitamin), riboflavint (B2 vitamin) és tiamint (B1 vitamin)

Tartalmaz kedvező élettani hatásokkal rendelkező biológiai anyagokat is, pl.: egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P vitamin vagy antipermeabilitási faktor), mely a kapilláris vérzéseknek illetve a sugárterápia által okozott egészségkárosodásnak gyógyszere.

A régi időkben felmenőink gyógynövényként használták méghozzá azért, mert képes volt csökkenteni a magas vérnyomás tüneteit, az ok a nem más mint a hajdina magas rutintartalma. Ebből kifolyólag erősíti az érrendszert és a kötőszöveteket, melynek megint csak a rutintartalom a fő magyarázata.

Forrás: http://tudnodkell.info/a-hajdina-gyogyhatasa/

Szállítási és fizetési feltételek
Kommentek
Kérdezzen az eladótól!