Cikkszám: | #7895309 |
Aukció kezdete: | 2022-05-21 20:18:26 |
Lejár: | 19 óra |
Mennyiség: | 1 db. |
Licitek: | 0 db. Megnéz |
Kattintások: | 0 db. |
Garancia: | Nincs |
Áru helye: | Szigetvár, Baranya megye / Magyarország |
Szállítás: | személyes átvétel |
Fizetési mód: | készpénz |
99.6% pozitív
Teljes jogú eladó
Regisztrált:
13 éve és 1 hónapja
A mákban jelentős mértékben található foszfor, remek magnézium-, vas-, és kalciumforrás, tehát nagyon hatékony a csontritkulás megelőzésében is. Gazdag E-vitaminban, számos aminosav - arginin, aszparaginsav, glutamin, leucin, prolin és valin is található benne.
A tejbe áztatott mák arcpakolásként jót tesz a száraz bőrnek, de kókusztejjel és mézzel keverve a főtt mák a torokfájás és a köhögés enyhítője is. Sőt, Délkelet-Ázsiában gyomorfájásra is használják. Emellett a mák nyugtatja az idegeket, csökkenti a kortizol termelődését, ami a stresszért felelős hormon.
Napjainkban a mákot Franciaországban, Romániában, Lengyelországban, Bulgáriában és Ausztráliában termelik a legnagyobb területen, ám a Dél-Ázsiai államokban csak szigorú állami ellenőrzés mellett szabad mákot vetni.
A görögök és a rómaiak a mákot mézzel keverve fogyasztották - ami valljuk be, ízletes ötlet. A magyar konyhákban is alkalmazzuk, hiszen a mákos guba hasonló ízvegyítésen alapul. Kihagyhatatlan hazai finomság a mákos bejgli és a mákos tészta, a mákos rétes, de a palacsintába is tökéletes.
Töltelékként akkor a legkiválóbb a mák, ha mielőtt ez ételbe keverjük, kevés mézzel és tejjel is összeforraljuk. Kerülhet bele nyírfacukor, reszelt, kicsavart alma, mazsola, sárgabarack lekvár és reszelt citromhéj is.
Mivel a mákszemek nagyobb mennyiségben tartalmaznak olajat, egyes országokban a hidegen kisajtolt olajat étkezési célokra használják. Egyenértékű az olívaolajjal, tehát étolajként és salátákra csöpögtetve, ízesítőként is kiváló.
Kiváló energiaforrás, nyugtatóként és altatóként is kiváló, de hashajtó tulajdonsága is ismert. A tökmagkúra jótékony a prosztataproblémákra, megelőzi a csontritkulást. A tökmag olaja tisztítja a szervezetet. Lecitinben, enzimekben is gazdag, csökkenti a koleszterinszintet, a vérben raktározott zsírok mennyiségét.
Rendezi a nők hormonháztartását, a termékenységet is növeli. A-vitamin-tartalma védi a szem egészségét. A tökmag nagyon gazdag triptofánban, ezért megelőzi a stresszt és az álmatlanságot.
Ha nem tudsz aludni és ideges vagy, akkor fogyassz el egy csésze tökmag teát. Hatásosabb és természetesen egészségesebb mint egy marék gyógyszer.
A tökmagnak nagyon magas az antioxidáns tartalma, ezek azért fontosak mert segítenek kiiktatni a szervezetből a káros szabadgyököket.
Megszünteti a gyulladásokat valamint a daganatos betegségek kialakulását is megakadályozhatja.
Segíti a prosztata és a húgyhólyag egészséges működését. Mivel gazdag antioxidánsokban, magas a magnézium, és a cink tartalma, ezért hozzájárul a szív megfelelő működéséhez. A rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, a vérnyomást és a szívbetegség kialakulását is megakadályozza.
A tökmag a 2-es típusú cukorbetegségekkel küzdők számára is ajánlott. Segít megakadályozni a vércukorszint ingadozását. A tökmag segít rendbe tenni az emésztést, mivel elég magas a rosttartalma. Segít felgyorsítani az anyagcserét, és feloldja a lerakódott salakanyagokat.
Fogyasztása:
Fogyaszthatjuk nyersen. Ha megeszünk mindennap 20 db nyers tökmagot, biztosíthatjuk vele a napi cinkbevitelünket. Napi 80-90 szem tökmag elfogyasztása egy hónapon át regenerálja a szívizmokat.
De teát is főzhetünk belőle. A tökmagból készített tea többet ér bármilyen nyugtatónál. Egy csésze összezúzott, héjas tökmagot felteszünk főni, kb. 5 percig főzzük, majd leszűrjük. Ízesíthetjük mézzel, s kortyolgassuk el lefekvés előtt!
Forrás: https://webshop.hillvital.hu/tokmag-tulajdonsagai